2014. aug. 25.

A hólyag betegségeinek lelki okai, Felfázás lelki oka

Felfázás, vizelet visszatartás

A húgyhólyag az a gyűjtőtartály, amelyben a vese által kiválasztott anyagok vizelet formájában várják, hogy eltávozzanak a testből. A vizeletmennyiség növekedésével keletkező nyomás bizonyos idő után arra kényszerít bennünket, hogy megszabaduljunk a vizelettől, s így megkönnyebbülünk.

Témája, funkciója: konfliktuskezelő képesség, elhasznált víztartály.
Feladat, témakör:

a kiválasztásba szükséges, a felszaporodott szennyvíz összegyűjtése és nagy mennyiségben történő leadása. Könnyíteni magunkon, megkönnyebbülni, (sírás az alsó fertályon).

Felfázás lelki oka:
Húgyvezeték és hólyag problémák az „el nem sírt könnyek” témaköre. 
A rendszeresen visszatérő felfázás mögött mindig egy szokásrendszer áll, mely a gyerekkorban vagy kamaszkorban kezdődik el. Kicsi gyerekként nem áll rendelkezésre elegendő és megfelelő szókincs, mellyel a bánatot kifejezheti a gyermek, ezért nincs más mód, mint hogy alul sírja ki, hisz annak valahogy távoznia kell. Nem tudja elmondani, így alul távozik a szomorúsága. Képletesen nem sírásban, hanem vizeletben. A szobatisztaságot követő ágybavizelés mögött is ez a jelenség áll. Kamaszkorban még mindig ugyan ez a helyzet. Ha a gyermek idősebb is lett, a szülei felé érzett magas fokú hála, megfelelési kényszer miatt nem tudja megfogalmazni fájdalmas, akár a szülők vagy a környezete felé érzett esetleges dühét, bánatát, kellemetlen érzéseit, ezért a felfázás lesz az a mód, ahogyan megszabadul az érzéseitől. A fájdalom mennyiségétől függ, hogy a tünet csak kezdeti jelleget ölt, és többször szükséges az ürítés, vagy akár csípős érzéssel jár együtt. Vagy akár véres vieletté erősödik a helyzet.
Ha a szokásrendszer rögzül, akkor attól kezdve, - hosszú idő kihagyásával, akár évek múltán is - újra a most már standardnek tekinthető mechanizmus lép érvénybe, melyet megjegyzett a test. Felnőttkorban (is) konfliktus esetén a tudatos szóbeli konfrontálódás helyett hólyagprobléma alakul ki.

Szorosan kapcsolódik ide a vesék egészsége, képalkotás szempontjából mindkét szervnek fontos az elemzése. Vese, mint a párkapcsolat, vagy a környezettel való kapcsolat szimbóluma.

A hólyag megbetegedései a következő kérdéseket vetik fel:

-          Mi az, ami sírásra késztet, mi bántja a lelkemet? - Felfázás esetén gondoljuk át, hogy az megelőző napokban, időszakban melyek voltak azok a roszz érzések, konfliktusok, melyekkel nem tudtunk mit kezdeni, de még sem szóltunk érte. 

Vizsgáljuk meg önmagunkat, és társunkkal is beszéljük meg, mit tehetünk párkapcsolatunk javítása érdekében.

Kivezető út:
Amennyiben valamelyik betegségben érintettek vagyunk, természetesen először forduljunk szakorvoshoz, és mellette párhuzamosan kutassuk a lelki okokat is. Merjünk beszélni a problémáinkról.
Ne vádoljuk magunkat a bűntudat nem gyógyít, de tudatosan vizsgáljuk meg, mik lehettek a kiváltó okok. S kezdjünk róluk hangosan másokkal kommunikálni.

Felhasznált Irodalom: Rüdiger Dahlke T.Dethlefsen: Út a teljességhez          
Pósa F. A betegség mint pótcselekvés

Írta: Petre Veronika  
Frissítve: 2020. 09.2.               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése