2014. aug. 25.

A hólyag betegségeinek lelki okai, Felfázás lelki oka

Felfázás, vizelet visszatartás

A húgyhólyag az a gyűjtőtartály, amelyben a vese által kiválasztott anyagok vizelet formájában várják, hogy eltávozzanak a testből. A vizeletmennyiség növekedésével keletkező nyomás bizonyos idő után arra kényszerít bennünket, hogy megszabaduljunk a vizelettől, s így megkönnyebbülünk.

Szimbolikus jelentése: ellent állni a nyomásnak, és továbbadni, a test autoklávja.

Konfliktuskezelő képesség, elhasznált víztartály.
Feladat, témakör:

a kiválasztásba szükséges, a felszaporodott szennyvíz összegyűjtése és nagy mennyiségben történő leadása. Könnyíteni magunkon, megkönnyebbülni, (sírás az alsó fertályon).

Ellenállni a lelki eredetű nyomásnak: elengedés,” elhúzza a csíkot”= lelép nyomás, nyomáskiegyenlítődés létrejön. Letenni a terhet, bizalmasan kiengedni, elengedni a feszültséget.

Ősprincípium: Plútó-és a Hold


Felfázás lelki oka:
Húgyvezeték és hólyag problémák az „el nem sírt könnyek” témaköre. 
A rendszeresen visszatérő felfázás mögött mindig egy szokásrendszer áll, mely a gyerekkorban vagy kamaszkorban kezdődik el. Kicsi gyerekként nem áll rendelkezésre elegendő és megfelelő szókincs, mellyel a bánatot kifejezheti a gyermek, ezért nincs más mód, mint hogy alul sírja ki, hisz annak valahogy távoznia kell. Nem tudja elmondani, így alul távozik a szomorúsága. A szobatisztaságot követő ágybavizelés mögött is ez a jelenség áll. Kamaszkorban még mindig ugyan ez a helyzet. Ha a gyermek idősebb is lett, a szülei felé érzett magas fokú hála, megfelelési kényszer miatt nem tudja megfogalmazni fájdalmas, akár a szülők vagy a környezete felé érzett haragját, ezért a felfázás lesz az a mód, ahogyan megszabadul az érzéseitől. A fájdalom mennyiségétől függ, hogy a tünet csak kezdeti jelleget ölt, és többször szükséges az ürítés, vagy akár csípős érzéssel jár együtt. 
Ha a szokásrendszer rögzül, akkor attól kezdve, - hosszú idő kihagyásával, akár évek múltán is - újra a most már standardnek tekinthető mechanizmus lép érvénybe, melyet megjegyzett a test. Felnőttkorban (is) konfliktus esetén a tudatos szóbeli konfrontálódás helyett hólyagprobléma alakul ki.

Szorosan kapcsolódik ide a vesék egészsége, képalkotás szempontjából mindkét szervnek fontos az elemzése. Vese, mint a párkapcsolat, vagy a környezettel való kapcsolat szimbóluma.

Fizikai tünetek:

Vizelet visszatartási képesség: bepisil a félelemtől, tele van a nadrágja.
„Felfázás”: a vizelési inger gyakorivá válik, de depressziós egyének vagy emésztési gondokkal küszködőknek is lehet ilyen tünete.
Súlyosabb gyulladásos tünet: csípős érzéssel járó égető fájdalom.
Veséből levándorló vagy magában a hólyagban keletkező kő.
Fertőző vagy daganatos megbetegedések súlyosabb tünetei.
A problémák előfordulhatnak, nők és férfiak esetében, sajnos még a gyermekek is érintettek lehetnek.

A hólyag megbetegedései a következő kérdéseket vetik fel:

-          Melyek azok az életterületek, amelyekhez ragaszkodom, bár már rég eljárt felettük az idő, s csak „kiválasztódásra” várnak.

-          Milyen szituációban helyezem saját magam nyomás alá, hogy aztán azt másra kenjem (vizsga- főnök)?

-          Melyek azok a témák, dolgok amitől szabadulnom kellene?

-          Mi az, ami sírásra késztet, mi bántja a lelkemet? - Felfázás esetén gondoljuk át, hogy az elmúlt napokban melyek voltak azok a roszz érzések, konfliktusok, melyekkel nem tudtunk mit kezdeni, de még sem szóltunk érte. 

Vizsgáljuk meg önmagunkat, és társunkkal is beszéljük meg, mit tehetünk párkapcsolatunk javítása érdekében.

Kivezető út:
A mennyiben valamelyik betegségben érintettek vagyunk, természetesen először forduljunk szakorvoshoz, és mellette párhuzamosan kutassuk a lelki okokat is. Merjünk beszélni a problémáinkról.
Ne vádoljuk magunkat a bűntudat nem gyógyít, fogadjuk el a helyzetet, változtassunk életmódunkon, cselekedeteinken tudatosan.
Fedezzük fel újra, mennyi jót, örömteli dolgot tanultunk az elő állt helyzetből.
Ismerjük fel, hogy a világ legtermészetesebb dolga kiadni a feszültséget.

Felhasznált Irodalom: Rüdiger Dahlke T.Dethlefsen: Út a teljességhez          
Pósa F. A betegség mint pótcselekvés

Írta: Inci és Petre Veronika                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése