2011. szept. 29.

Az ember és a macska


A két fél barátsága, több ezer év óta létezik. Valamikor régen a cica az ember közelségébe került, az elhullott táplálékforrásokat hasznosította. Az ősi egyiptomiak szent állatként tisztelték. Mindenképpen a nőkhöz áll közelebb, ezen nem aspektusának a megtestesítői. A varázslás, szexualitással kapcsolatos erőket társítunk még ma is hozzá. A szeretet érzéseink kiegészítői. Ha ragaszkodásunk egy állathoz, nem válik kórossá, akkor harmóniában vagyunk vele. Amikor majomszeretettel istápoljuk őket, akkor fel kell tenni a kérdést önmagunknak, hogy mit nem kapunk meg az életünkben, hogy minden áron az ő szeretetükkel pótoljuk a hiányt.

A macska azért játszik szívesen velünk, mert ezáltal visszaemlékszik kölyök korára, amikor

anyja békésen simogatta meleg szeretetével. Különösen okosak, dorombolással és közben dagasztó mozdulatokkal fejezik ki örömüket.

Nem mondhatóak hűségesnek, mert bármi elcsábítja őket a szomszédba. Hangjelzéssel és testbeszéddel nagyon jól tudnak kommunikálni. Addig hízelegnek a gazdinak, míg minden kívánságuk nem teljesül. Imádják, ha csak velük foglalkozunk, akkor amikor ők akarják. Szinte királynak járó kiszolgálást várnak, és meg is kapják, mert annyira szeretjük őket. Főleg, ha már nincs kicsi gyermek a családban, szinte eggyé válunk velük. Kiválóan érzik az energiák áramlását.

Nagyon fontos, hogy az a személy vagy család vállalkozzon állattartásra, akinek meg van a kellő háttere. Biztos anyagi körülmények kötött él, és tisztelettel, szeretettel tudja ellátni kedvenceit. Kérdés a gazdi egészségi állapota, mennyire alkalmas egy másik lény gondozására.

Az állatok számára kijelölt tér optimális legyen, milyen feltételek között tartózkodhat rövid ideig esetleg a lakásban. Higiénés szempontok mindkét fél számára el legyenek rendezve. Fontos a megfelelő táplálás, érzelmi támogatás, játszás, sétálás, tisztálkodás, salaktalanítás elrendezése. Továbbá betegség esetén, türelmes szerető gondozás, higgadtság.

Illetve az állandó elérhető orvosi felügyelet biztosítása, az állat jó egészségi állapota érdekében.

Ne maradjon el az esetleges műtétek anyagi hátterének rendezése, illetve a veszettségi, féregirtási védelem. Előfordulhat törés, sőt még az is, hogy egy őrült légpuskával lövöldözi kedvencünket.

Sajnos ugyan azok a betegségek előfordulhatnak náluk is, mint az embereknél. Ha odaadással vagyunk kis állataink iránt, rögtön észre vesszük, ha valami betegség kezdődik náluk.

A szemük-fülük, veséjük-gyomruk, különösen érzékeny. A mindennapi friss víz adására figyeljünk, hogy ne okozzunk gondot a veséjüknek. Az etetést sem vigyük túlzásba. Az állatorvos még arra is felhívta a figyelmemet, hogy ne adagoljunk embergyógyszert az állatok

számára, mert ez különös veszéllyel jár. Nekik is van kijelölt gyógyszerük.

Téli-nyári szőrzetüket változtatják, ha fésüljük őket, ezt nagyon szeretik.

Bármi probléma áll elő velük kapcsolatosan, szakembertől kérjünk tanácsot. Igaz, hogy a mondás azt tartja, a cicáknak kilenc élete van. Ám nekik sem mindegy, milyen minőségben élhetik azt. Érző lelkek ők is, nagyon tudják, mikor kell az embert megvigasztalni. Kutatásokban azt olvashatjuk, ha velük szimbiózisban élünk, az embereknek is javul az egészségi állapota. Keringési-vérnyomás rendellenességek, krónikus betegségek, allergiák gyógyulásában segíthetnek.

Amennyiben alkalmasnak érezzük magunkat e kis lények fogadására, ne feledjük el, hogy ők nem plüssfigurák. Alapvető test-lelki igényüket, több éven át ki kell elégítsük. Ha erre a kérdésre teljes szívünkből igennel válaszolunk, jöhet a cica. Meghálálják bőséges szeretetükkel.

Írta: Inci, cica tulajdonos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése