2011. jún. 26.

Népi bölcsességek júniusra és kiskerti tanácsok

Ha június 8-án Medárd napján esik, a következő időszakban is esni fog egyfolytában 40 napig. Ha ezen a napon derült az ég, napos meleg lesz a nyár. Június 10-11. Margit-Barnabás napján esik, oda a termés. Június 24-én Szent Iván napján fontos, hogy milyen az időjárás, mert útmutatást ad a következő 40 napra.
Ahogy múlnak az évek, mi is felállíthatjuk saját megfigyelésünket a természet váltakozó
szépségéről. Öreg napjainkban az unokák szívesen meghallgatják, életünk igaz meséit.

Ebben a hónapban már boldogan kirándulunk, és tevékenykedünk kertjeinkben. Élvezzük a napsütés csodálatos fényeit. Fák, virágok kibontották szirmaikat. A fű gazdagon pompázik, de sajnos a gaz is ilyenkor érzi a legjobban magát. Előzzük meg, hogy ne a parlagfű legyen kertünkben, a király.
Virágzás előtt kaszáljuk le ezeket, valamint azokat a gyomnövényeket, amik allergizálóak.
A pázsit, sövény rendszeres gondozást igényel. A tulipánhagymákat ajánlatos minden nyáron
felszedni, míg a nárciszhagymák akár több évig is a földben maradhatnak.
Már élvezhetjük az elvetett magok ajándékát: borsó- sárgarépa, a friss fejes saláta, mángold, fejteni való bab, jégcsapretek, kapor és más egyéb egészséges finomságok.
A további szüret új reményében ültethetjük a kései zöldségek palántáit: fejeskáposzta, kelbimbó, karalábé. A cukkínit, póréhagymát, zellert most ajánlatos a végleges helyére tenni.
Amennyiben áldozatot hoztunk és gondoztuk az eperpalántákat, most fogyaszthatjuk jó ízűen.
Érés után az eperszár indákat hoz. Az erősebb példányokból érdemes dugványokat nevelni, ezzel is szaporíthatjuk növényállományunkat. A gyengébb oldalszálakat távolítsuk el, mert elveszik az energiát az anyanövénytől.

A cseresznye vitamindús ajándék, ebben az aktuális időben. Tisztítja szervezetünket és táplálja. Készíthetünk belőle lekvárt, ivólevet, de mélyhűtőbe helyezve a téli fagyos napokon előszedve, elénk varázsolja a nyár szépségét, minőségéből nem sokat veszítve. Mire jó a cseresznye és a cseresznyefa? Erről olvass a cseresznye gyógyhatásai című írásban!
Most drága nagyapám hangját hallom, amikor még életében mondta, hogy Péter-Pál napján kell a szőlőt tetejezni. Ma már én is ezt teszem szeretettel őt követve, és boldog vagyok a természet csendjében, az őserők ölében.
Írta:Inci


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése