2011. jún. 26.

Fejfájás, migrén lelki oka, jelentése

A fejfájás az egyik leggyakoribb betegség vagy tünet, ami sok embert kínoz. Szertefoszlik az életöröm, morcosak leszünk. Súlyosabb esetben időszakosan, munkára alkalmatlanná válhatunk, ha nem kezeljük a probléma gyökerét, ha nem nézünk szembe őszintén önmagunkkal. Az esetek jó részében nem szervi elváltozás okozza a tüneteket.

Ha igen, akkor fizikai szinten több oldalról összeadódhat. Van enyhe, esetenként előforduló, illetve gyakori és súlyos fejfájás.
A hölgyek esetében a havi-ciklus alkalmából kialakulhat kisebb-nagyobb fejfájás, ami azonban természetességgel beolvad az adott időszakaszba.

A gyakori, amikor mindennap szembe kell néznünk vele:
§ adódhat, rendszertelen életmódból, mozgás hiányából és kevés folyadék fogyasztástól
§ a szervezet elsavasodásából, túl táplálkozástól
§ nem megfelelő salaktalanításból, epekővel rendelkezők mellék tüneteként
§ időjárással kapcsolatos front érzékenységből
§ alacsony-és magas vérnyomás, cukorbetegség kísérő tüneteként
§ arcüreg gyulladás, megfázás, láz kapcsán
§ degeneratív gerincelváltozások mellett, pld. sérv, meszesedés
§ hideg, meleg allergia, és érszűkületi problémák fenn állásakor
§ szociális helyzetünk aggodalmaitól
§ párkapcsolatunk testi - szexuális zavaraiból,
§ mély bánat, gyász, súlyos betegség kapcsán

A migrénes-fejfájás több óráig, napig is eltarthat, általában féloldalas, rohamszerűen jelentkezik. Látászavarral, hányingerrel, bélpanaszokkal társulhat. Ekkor már teljesen felbomlott a test-lélek harmóniája, kialakulhat a depressziós állapot. 

Van, hogy ez az egyetlen kommunikációs eszköz a környezet felé, amit használni tudunk. Csak így tudjuk az elégedetlenségeinket kifejezni. S bele-bele folyunk ezekbe az akarat-elégedetlenség, be nem teljesült érzések spiráljába, melyek fájdalommá csúcsosodnak bennünk.

A migrén óhatatlanul önmagunkra irányítja a figyelmünket. Azt az érzetet kelti bennünk, hogy megengedhetjük magunknak, hogy hosszabb ideig pufoghassunk, "dödöghessünk" dolgokon.
A migrénes állapottal járó pihenéssel megengedjük magunknak a homályt, a sötétséget, a visszavonulást a hétköznapok nehézségeitől, feladataitól. S így ha akarjuk, ha nem önmagunkra, a problémáinkra koncentrálunk. A migrénes állapot egy felmentési állapot, mely tökéletes alibit nyújthat a számunkra, hisz egy rosszul lévő embertől senki nem tagadhatja meg a pihenést, az önmagára való koncentrálást... 


Lelki üzenete:
Mi saját magunk hozzuk létre a fájdalmas tüneteket, azzal a magatartásunkkal, hogy állandóan aggódunk valami miatt. Feszültségben élünk, nem vagyunk képesek a lazításra, a konfliktuskezelésre. Görcsösen akarjuk a dolgainkat megoldani, előfordul nagyra vágyás, sikerhajszolás, amikor a sorsunkban, csak ez a cél. A rohamszerű kitörések, azok az alkalmak, amik menekülésnek számítanak a saját életünkből, addig sem kell a problémáinkkal foglalkozni. Tehát hibás a gondolkodásunk, a fej nem dönthet a szív nélkül. Oldjuk fel a negatív mintákat, amiket a keményfejűséghez, akaratossághoz, becsvágyhoz, csökönyösséghez társítunk. Ne legyünk fél emberek, hanem találjuk meg a harmóniát, építsük az egységet.
Általában a nőkre jellemző, hogy nehezebben tudják kezelni a szexuális élet problémáit. A felhalmozott energia nem tud a csakrákon át szétterjedni, hanem mindjárt a fejben torlódik. A köznyelv úgy említi: „orgazmus a fejben.”

Fontos, hogy megbékéljünk önmagunkkal, bármi konfliktus adódik. Higgadtan gondoljuk át, miért is aggódom, mi lenne a megoldás. Érzelmeinket ne fojtsuk el, inkább éljük meg és beszéljük meg, akivel szemben keletkezett. Minden esetben oldjuk a feszültséget, a vonatkozó részt pedig erősítsük, töltsük fel energiával.

A változó anyagi és háttér világban, saját magunknak kell megkeresni, azokat a hétköznapi kicsi örömöket, biztos pontokat, melyek harmóniát hoznak életünkbe.

Felhasznált irodalom: Thorwald Dethlefsen-Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez /1996

Összeállította: Inci


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése