2011. máj. 19.

Népi bölcsességek és kertészkedési ötletek májusra

§ Ha május 1-jén hűvös, nedves az idő közepes lesz a termés, de ha meleg-napos, akkor bőséges.
§ Amilyen az idő olyan lesz a következő tél.
§ A fagyosszentek neve napján: Pongrác, Szervác, Bonifác ( május 12-13-14.) a felhőket kell figyelni, mert „Sok bort hoz a három ács, ha felhőt egyiken se látsz”.
§ Ha a negyedik fagyosszent, Orbán napján (május 25.) esik az eső, az jó termést ígér.
§ Ha Emil (május 28.) hoz esőt, az is aranyat ér.

Ebben a hónapban már csodálatos az idő, menjünk ki a természetbe, kiskertekbe és találjuk meg az aktuális munkákat. Tegyük rendbe környezetünket és ápoljuk a fákat-virágokat. Az elfagyott száraz ágakat különítsük el, a zöld hulladékot komposztáljuk, vagy amit nem tudunk újra hasznosítani megfelelő időben égessük el. Minden körülmény között legyünk tekintettel a szomszédokra is. Ne akkor füstöljünk, amikor ők éppen a frissen mosott ruhát szárítják.
Éljünk barátságban a madarakkal, állatokkal, tegyük szebbé udvarainkat és a nagyobb földterületeinket. Mindig erőnkhöz és a lehetőségeinkhez mérten tervezzük meg a dolgainkat.
Általában a gyermekek kirepülnek a családból, és mamákra, papákra marad a kertgondozás.
Sokszor bizony gondot okoz a permetezés, metszés, ha betegségünk folytán egyedül már nincs erőnk ezeket a fontos munkákat elvégezni, hívjunk segítséget.

Találjuk meg az apró örömöket az új virágok ültetésében: muskátli, dália, frézia, szarkaláb, körömvirág és társai, gyógynövények képében, a régebbi növényeinket fiatalítsuk.
Vagy ha a konyhánkba szeretnénk egészséges étkeket, legyen egy kis zöldség: hagyma,
Paprika, paradicsom, bab, uborka a kertben. Aminek a megtermelése nem kíván tőlünk túl nagy erőfeszítést, de amikor felhasználjuk, és szétosztjuk a családban, csodálatos boldogság és megelégedés járja át a szívünket, hisz a legnagyobb szeretettel adjuk.

Amikor ráérnek a gyermekeink, unokáink együtt örüljünk a szabad környezetben. A kis állatainkról sem feledkezzünk el, a cicusok, kutyusok is szeretnek társaságban lenni.
Előfordul néha, hogy a fiatalok időbeosztása úgy alakul, mégis csak megjelennek a kertben.
Fogadjuk őket szeretettel, és engedjük, hogy segítsenek, ők is látják mit kell tenni. Ne várjuk, hogy mindig azt tegyék, amit mi idősebbek szeretnénk.
A szeretet, és megértés a legfontosabb, örüljünk az adott pillanatnak és a jelenlétüknek.
Ne felejtsük el a Föld is élőlény, táplál minket és biztonságot ad. Beszélgessünk vele és érezzük meg isteni szépségét, varázsát.

Csodálatos időt és jó kertészkedést kívánok!
Írta: Inci


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése