2011. máj. 11.

A légzőrendszer: Tüdő megbetegedésének lelki háttere

Szervezetünket a tüdő és szív látja el oxigénnel telített vérrel, ami minden egyes sejthez eljut a keringés által. Folyamatosan lélegeznünk kell a túlélésért, testünk ugyanis nem tud oxigént raktározni. A légzés automatikus reflexet képez, akkor is veszünk levegőt, ha alszunk, vagy ha meditációs állapotban ellazulunk, a sportoláskor intenzívebb.
A légzőrendszerünket az orr-garat-gége, légcső-léghólyagocskák és a két tüdőfél alkotja. Első fázisban a felmelegítés vagy a levegő lehűtése zajlik A második lépésben eljut a sejtekhez, szervekhez, felhasználódik, beépül, majd a kilégzés által távozik a káros széndioxid.
A be-és kilégzés folytonos változása a polaritás ritmikusságát képezi, mely minden élet alapja.
Kilégzés adni, belégzés elfogadni. Természetesen lelki szinten vizsgálódunk, hogyan tudunk beilleszkedni a nagy éteri világba. A szeretet útján a kapcsolatainkba, a családba és a társadalomba.
A feszültség-ellazulás, szabadság-korlátozottság pillanatait, hogyan tudjuk egyensúllyal megélni.

Néha úgy érezzük, hogy a másik fél elszívja előlünk a levegőt: asztma, bőrkiütés jelentkezhet, amely tünet rávezet bennünket, hogy kontaktus, érintkezési problémánkat rendezzük.

Tüdőgyulladás: A megújulás, változtatás szüksége, a felmerült helyzettel való átalakítási szándék el nem fogadása, elme lázadása.
Légszomj: Amely általában tömegben, kicsi térben támad ránk, a szabadság utáni vágyunkat tükrözi, valamilyen szinten korlátozottak vagyunk ebben. Fürkésszük ki a hátterét!
Tüdővizenyő: Amikor elhatározásainkból csak a negatív dolgok maradnak fenn, nem engedünk elképzeléseinkből semmit, csökönyösekké válunk.
Tüdő-tumor: Elutasítjuk a szeretetet, nem akarjuk, hogy foglalkozzanak velünk. Kerüljük az érzelmeink kimutatását.

A tüdővel kapcsolatos tüneteink, betegségeink, keletkezhetnek fizikailag: nagyon rossz életkörülmény, megélhetési-táplálkozási gondokból, fertőzésből, rossz szokásainkból.
Cigarettázás mértéktelenségéből, vegyi-ártalmak, levegőszennyeződés. Keringési elégtelenségből, túlsúlytól, egyebektől.
Lelki szinten, mivel páros szerv, a társkapcsolati-gondokra hívja fel a figyelmünket.
Szabadság kapcsolat a külvilággal, kommunikációs alkalmazkodási készségünket teszi próbára.
Illetve a mindenséghez való viszonyunkat tükrözi. Jó, ha elgondolkozunk, hogy hány életünk is van igazán? Félünk-e a haláltól, hogyan reagálunk rá?
Békés-e alvási periódusunk, van e zavaró körülmény? Mivel ebben az állapotban is a légzésé a legfőbb szerep.
A lélegzet az életerő hordozója. A különböző lényekkel szimbiózisban élünk.
Növények, állatok, fák virágok mind természetes módon alkalmazkodnak a körülményekhez.
Az ember is kiveszi részét e csodából. Rendelkezésünkre áll a tudatos gondolkodás.
Ha felismertük hibáinkat, javítsuk ki, és pozitív hozzáállással változtassunk.
Engedjük a szeretet-energiáit áramolni, tanuljuk meg a légzést segítő gyakorlatokat. Kiszabadíthatjuk a gátló blokkokat, így elindulhat a gyógyulás. Találjuk meg az aktivitás és pihenés egyensúlyát.
Amennyiben nem látunk kiutat problémáinkból, forduljunk orvoshoz, természetgyógyászhoz, számtalan alternatív megoldás létezik a megújuláshoz. Bocsássunk meg másoknak, önmagunknak és szívünkből akarjuk a változást, az egészségesebb boldog életet.

Felhasznált irodalom: T.D.- Rüdiger-Dahlke: Út a teljességhez /1996.év
Írta: Inci


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése