2011. márc. 23.

A szív megbetegedések lelki oka, jelentése




A szív maga a centrum, a keringési rendszer motorja, ami zárt érpályában mozgásban tartja a vért. A vérerek-artériák, vénák-és hajszálerek hálózati útján juttatja el a sejtekhez, szervekhez, a test minden alkotó részéhez az éltető vér-energiát, a tápanyagot, és az oxigént. A keringés segítségével elszállítja a salakanyagot. A szívverés idegrendszeri parancsra jön létre, állandóan ritmikusan pulzál-pumpál. Működését befolyásoljuk, ha fizikai munkát végzünk, sportolunk. Érzelmi állapotunk kapcsán is változhat szívünk ritmusa. Jó hírt kaptunk vagy éppen valami olyat, ami lelkünknek nem tetszik. Ennek megfelelően váltakozik vérnyomásunk. Nagyobb teljesítményhez aktívabb szívmunka kell, pihenés alkalmával kicsit elcsendesedik. A stressz meg teljesen összekeverheti a sorsunkat, ha engedünk neki.

A szívbetegségek szimbolikus üzenete a szeretet érzéséhez kapcsolódik, illetve arra figyelmeztet, hogy kibillentünk a biztonságos egység, védelmi állapotából. Hogyan tudjuk a mindennapjainkban megélni, kibontakoztatni tiszta szívvel az élet bármely területén.
Felismerni-elfogadni és elvárás nélkül továbbadni. A teljesség tudatos állapotában lenni, s eszerint cselekedni. A szeretet, mint érzés kötődik az emberekhez, állatokhoz, tárgyakhoz, de elsősorban Isten által van, milyen a viszonyom ő hozzá? Mert, ha a Teremtő nem hozta volna létre a világot, mi értelme lenne a vizsgálódásnak? A legfőbb kérdés, vajon hallgatok-e a szívemre és szeretettel válaszolok-e a kihívásokra.

A nyíltszívű emberek sokkal könnyebben élik meg kapcsolataikat, békességesebbek.

A zárkózott lelkek, mintha patikai mérleggel mérnék szeretetüket, „jaj csak nehogy szerelmes legyek!”

Az értelem-ember nagyon hűvösen viselkedik, az érzelgősnél pedig állandó rózsaszínköd lebeg. Ezt a két szélsőséget egészséges, harmonikus mederbe kell terelni, mert kiegészítve egymást, adják meg a biztos egységet.

A szívritmuszavar esetén az egyén nem hajlandó szembe nézni érzéseivel, ezért ide-oda kalimpál a szerv, és így figyelmeztet a változtatás szükségességére.

A szívinfarktust gyakran idegesség előzi meg, a lótás-futás, a nemtörődömség, az akaratos szeretet, mértéktelen sok munka és az egyéb káros szenvedély, mind problémákhoz vezet.

A megkeményedett szív, amikor az erek fala rugalmatlan és teljesen összeszűkül, kialakul az angina pectoris, vagyis szűkkeblűség.

A szívroham meg nem valósult agresszív cselekményeink összessége, az én-erőinek és hatalmi vágyainak áldozata.

Szívbillentyű zavarok: Válogatás, hogy kit szeretünk, kit nem. Az örökös bizonytalanság a kettősség érzésében.

Szélhűdés: Amikor a szívet-agyat érinti vérellátási zavar vagy elhalás, tehát az élet egy területe elhalt. Képtelenség az érzelemre azon a területen, vonakodás a szeretettől, annak elutasítása, szűklátókörűség.

Jó tanács, hogy éljünk tiszta szívvel nyíltan, engedjünk szabad folyást a sorsunknak. Tudjunk megbocsátani és tanuljunk meg az ég törvényei által, feltétel és elvárás nélkül szeretni.

Természetesen fizikai szinten is tegyük meg a régi minták elengedését. Változtassunk a táplálkozási szokásainkon, végezzünk rendszeresen testmozgást, kerüljük a szélsőséges dolgokat. Engedjük el káros szenvedélyeinket. Fedezzük fel a meditáció varázsát, élvezzük a környezet szépségét, ölelkezzünk szeretettel.
Felhasznált irodalom: Thorwald Dethlefsen- Rüdiger Dahlke:Út a teljességhez / 1996.év, 

Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés / 3.kiadás, Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged
Írta: Inci

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése