2011. jan. 18.

Takarítással a rend kialakításáért, és a szódabikarbóna előnyeiről



A takarítás, pakolás egy soha véget nem érő folyamatos, összetett tevékenység. Meghatározott időszakonként a lomtalanítás által szabaduljunk meg a felesleges dolgoktól, vagy ami még hasznosítható belőle, ajánljuk fel segélyező egyesület javára.

Por az egész lakásban képződik, rontja a légzés funkciót és allergiát is okozhat. Baktériumok telepedhetnek meg a felületeken. Gyakori törléssel, vizes lemosással, fertőtlenítéssel távolítsuk el.
A könyvek rendbetételére szánjuk külön alkalmat. A szekrények tetejéről sem feledkezzünk meg!

A konyhában leggyakoribb művelet a zsíros réteg feloldása: tűzhelyről, páraelszívó berendezésről, edényekről, poharakról. A citromlé használata sokat segíthet, antibakterizál, fehérít.
Áztatás forró szódabikarbonátos-oldatban. Illetve természetes sók alkalmazásával kézi dörzsöléssel folyamatosan tisztítsuk meg a felhasznált eszközöket, ne halmozódjanak fel. Ezáltal soha nem lesz rendetlenség. A mosogató szivacsban telepszik meg a legtöbb élősködő. Gyakran cseréljük, vagy fertőtlenítsük mikróban. A leégett edényeket szódabikarbonátos oldatban áztassuk, könnyebb lesz a mosogatásuk. Inkább minden eszközt hagyjunk megszáradni, mert a nedves konyharuha is baktériumforrás, amit kifőzéssel csírátlaníthatunk, a fentiek alapján.

A szódabikarbóna segítség a főzés során például paradicsomos, káposztás ételekhez vagy marhahús készítésekor egy késhegynyit adagolva könnyíti az étel hatását, emészthetőbbé válik.
A zöldségek tisztításakor használva, élénk színmegtartó hatását mutatja.
A gyomorra 1 pohár vízhez 1 kávéskanállal adagoljunk. A szódabikarbóna gyengén lúgos képességével segít, a fogak fehérítésében, a kezek megtisztításában és a körmök fehérítésében, közömbösíti a kellemetlen leheletet. Tisztításhoz: 1tál langyos vízhez
3 evőkanálnyit mérjünk.

Fürdőszobában, WC-ben a vízkövesedés a legszembetűnőbb, ha elhanyagoljuk.
Javasolt a gyakori tisztítás ecetes-oldattal. A művelet során használjunk gumikesztyűt, és végezzük nyitott ablaknál. Hasonlóan járjunk el a padozati lapokkal, a fugák között is /forró áztatással./ Minden zuhanyzás után töröljük szárazra a csempéket, használjunk lefolyószűrőt, hogy ne alakuljon ki dugulás a hajszálaktól. Ha mégis előfordul forró-vizes, ecetes sós-oldatot öntsünk a lefolyóba. Zsírtalanít, szagtalanít és oldja az akadályt. A WC-kagylóba szórhatunk egy maroknyi szódabikarbonátot, és jó alaposan kefével csutakoljuk ki.

Fürdővízbe tegyünk 10 dkg szódabikarbónát, nagyon jól érvényesül vízlágyító hatása.
Korpás haj esetén egy maroknyit dörzsöljünk be a hajunkba, megoldódik a probléma.
Ablak, tükör zuhanykabin üveges részének tisztítására szintén meleg-vizes, ecetes-oldatot
használhatunk 2:2 arányban, amit mindenki maga tapasztaljon ki. Előfordul, hogy kétszer kell megismételni a műveletet. Mindig a legjobb a megelőzés!

Egy éjszakás áztatás szódabikarbonátos oldatban kb. 5 l vízhez 8 evőkanállal tegyünk.
Fésűk, kefék, manikűrkészlet, piperetükör, sminkecsetek,-és szivacsok, tisztításához.
Mosáshoz, ha lehetőségünk van rá, használjunk esővizet, mosószappant, mosószódát. Ezáltal nem szennyezzük a környezetet, mert természetes úton oldjuk a zsírt. Érvényesül a vízlágyító hatás, nem képződik vízkő. A mosógépet a hőfok-program segítségével fertőtlenítsük, az ecet adagolásával megelőzhetjük vízkövesedést, az adagoló részben is. A gépajtó, tömítőgyűrű részénél előfordulhat kicsapódó víz, szöszök egyéb, ezeket töröljük ki, hagyjuk a berendezést kiszáradni.


A kamra kimondottan élelmiszerek tárolására alkalmas, minden más lomot távolítsunk el. A termékeket szelektálva évjáratnak megfelelően, igény szerinti sorrendben helyezzük el, hogy ne alakuljon ki torlódás. Bár az elbújt többéves szilvalekvár igen finom tud lenni. Mielőtt megennénk, győződjünk meg a minőségéről. Ha láthatóan penészes, dobjuk ki.
A befőtteket, lekvárokat szavatossági sorrendben használjuk fel. Ez hivatalosan két év, de ha különös tisztasággal, szeretettel tettük el, sokkal tovább élvezhetjük a magunk által elkészített finomságokat.
Természetesen a betegeknek-és gyermekeknek csak a legfrissebbet adjuk!
Itt is fontos a rendszeres portalanítás, fertőtlenítés az üres üvegek elkülönítése a térben, vagy a szelektív hulladék gyűjtése. Egy-két évente meszeléssel fertőtlenítsük a kamránkat.

A belső és külső tér takarításakor, használjunk külön lapátot, seprűt-és másik felmosó szettet ezzel is hozzájárulunk a higiéniához.
A felmosórongy már a múlt. Tudjuk, hogy nem kezelhető higiénikusan és igen macerás. Ma már kapható olyan felmosó eszköz, melynek a ruha része olyan nedvszívó képességgel és kosztaszító hatással rendelkezik, ami állandóan száraz és szagtalan.

Amennyiben nincs otthon elegendő, addig is gyakran cseréljük és áztassuk szódabikarbonátos oldatban.

A takarítás mindig legyen számunkra egy Szent élmény, nők és férfiak részéről egyenrangú cselekedet. Tudjunk örülni a rendnek-tisztaságnak, amikor képesek vagyunk így érezni szívünkben, lelkünkben, helyre áll az Isteni-rend, béke honol mindenhol.

Írta: -Inci-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése