2011. jan. 4.

Reflexológia (talpmasszázs)



A reflexológia kb. 4000 éves múltra tekint vissza, és gyökerei több kultúrában is megtalálhatók: az ókori Egyiptomban, Kínában, ősi indián törzsek (maják és inkák), arabok és Hippokratesz gyógyfürdőjében is használták gyógyításra. A modern gyógyászat számára az első szakirodalom dr. Fitzgerald amerikai fül-orr-gégész kutatásai alapján jelent meg 1917-ben, Zónaterápia címmel. Hazánkban az 1980-as évek elején dr. Oláh Andor és Lajos atya honosították meg a módszert.

Működése:

A test különböző területein holografikus módon (szem, fül, tenyér, talp) megjelenik a test egészének „lenyomata”, képe. A talpon és a tenyéren a szervek egyensúlyi helyzetének felbomlásakor vagy kóros működés és a méreganyagok elégtelen kiválasztásának hatására lerakódások keletkeznek, melyek kitapinthatók. Ezek a kristályszemcsék akadályozzák az energia megfelelő áramlását. Minél betegebb az adott szerv, annál több és annál sűrűbb lerakódás keletkezik. Leginkább érezhető ez a talpon, kevésbé a tenyéren, ezért masszírozzuk elsősorban a talpat. Ha azonban valamilyen akadály miatt az adott szervhez tartozó zóna nem kezelhető a talpon (túl vastag bőrkeményedés, gyulladás, szemölcs, tyúkszem, gombás fertőzés, végtaghiány), a terápia a tenyéren is megfelelő.
Masszírozás hatására a felhalmozódott salakanyagok fellazulnak, bekerülnek a vér- és nyirokkeringésbe, és távoznak az adott területről, felszabadítva a szerv energiaellátását, végül a kiválasztással távoznak a szervezetből. Ha az adott reflexzóna megtisztul, az pozitívan hat a hozzá tartozó szerv működésére. (Mint láttuk, a folyamat kétirányú: betegség hatására lerakódások keletkeznek, a lerakódások rontják a szerv állapotát, de eltávozásuk után javul a szerv működése. Kérdés: mi volt előbb, a szerv betegsége, vagy a lerakódás? Ha egy kényelmetlen cipő egész nap egy ponton nyomja a lábunkat, az hat az adott szervre, de ha reggel még minden rendben volt az ízületi területeinken, de napközben elestünk és megütöttük valaminket, az a megfelelő reflexzónában is érződni fog.)
Minél betegebb a szerv, minél régebbi a lerakódás, annál nehezebb fellazítani, és a folyamat annál fájdalmasabb és hosszabb lesz. Gyakran előfordul, hogy egy-két alkalom nem is elég a probléma enyhítésére vagy megszüntetésére, hanem hosszabb kúrára van szükség (pl. fülzúgás: kb. 10 – 15 alakalom).
A masszázs hatására reflexesen javul a vérkeringés perifériálisan és központilag is, az érintés és az esetleges fájdalom hatására a tudatalatti is bekapcsolódik a gyógyításba. A dörzsöléskor ingerület váltódik ki, energiaáramlás indul be, és nő a kezelt szerv energiaszintje.

A masszírozás szabályai:

Nyugodt környezetben, fekvő vagy félig ülő helyzetben végezzük a masszírozást. A térdeket támasszuk alá, hogy sehol se feszüljön, és a páciensnek ne kelljen tartania. Legyen kéznél takaró vagy tartalék felsőruha, mert masszázs alatt fázhat a páciens. Nagy ékszereket, erős sminket, erős parfümöt ne használjunk aznap, ezek ronthatják az eredményt.
Egy-egy reflexpontot károsodás nélkül 5-10 percig kezelhetünk, a májat csak akkor szabad 5 percnél tovább masszírozni, ha a vesék egészségesek, nehogy túl sok méreganyag kerüljön be a keringésbe, a gerincoszlop esetén 5 perc után túlzott vérbőséget okozhatunk.
Egy-egy kezelés ajánlott ideje 45-50 perc, napi egy kezelésnél több nem ajánlott, de azt lehet két, 20-25 perces kezelésre szétválasztani. Általában heti 1 vagy 2 alakalom javasolt.
A masszírozás mindig a test irányában történjen. A kezelést s jobb lábon indítjuk. A szervek sorrendje: vese, húgyvezeték, hólyag, fejzónák, mellkas, hasüreg, gerinc, mozgásszervek, nyugtatás. A szervrendszerek egyes szervein olyan sorrendben menjünk végig, ahogy természetesen következnek. A fejhez tartozó zónák ellentétes oldalon helyezkednek el, a válltól lefelé minden szerv és zóna azonos oldali talpon vagy tenyéren található.

Várható reakciók:

-a panaszok átmenetileg erősödhetnek, de ez pár óra alatt elmúlik
-dagadt bokák, különösen nyirokpangásos betegeknél
-visszértágulatok megerősödése
-a vizelet sötétebb, zavaros és bűzös lesz
-a széklet sötétebb, nyálkás, bűzösebb, esetleg zöld lesz
-bőrkiütések, hólyagok
-lázas állapot lappangó gyulladás miatt
-kék foltok a bőrön, ha a kalciumháztartás nincs rendben
-nagy mennyiségű váladék ürülése orrból, garatból
-ízületi fájdalmak felerősödése
-valamely szervi fájdalom felerősödése
-fokozott izzadás, fáradtságérzet, kellemetlen lehelet, émelygés, hányás

Ellenjavallt:
-heveny gyulladás a visszerekben (leszakadhat egy darab vérrög)
-gombás láb (masszázzsal szétterjedhet a fertőzés)
-orbáncos láb, égés, lábszárfekély, üszkösödés vagy nyílt seb
-törés
-magas láz, fertőző betegség, súlyos szívelégtelenség, orvosi beavatkozást igénylő állapotok
-terhes kismama, ha korábban még nem próbálta, veszélyeztetett-, méhen kívüli terhesség
-daganatos megbetegedéseknél csak nagy szakértelemmel és odafigyeléssel javasolt
-ne masszíroztassunk közvetlenül étkezés után
-nagy orvosi beavatkozások után 2-4 hét teljen el
-gyógyszerszedést követően teljen el egy óra
-erős alkoholos befolyásoltsággal ne masszíroztassunk

Összeállította: Anna
Kép forrása: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése