2010. dec. 23.

Voll-féle elektroakupunktúrás diagnosztika és terápia



A természetgyógyászatban alkalmazott diagnosztikai módszerek
A természetgyógyászati kiegészítő orvoslás a páciens teljes funkcionális állapotát méri fel, míg a nyugati orvoslás a betegség jellegét. A természetgyógyászati kivizsgálás vagy állapotfelmérés jelentősen hosszabb folyamat, mint a nyugati orvoslásé, itt ugyanis nem csak a panaszok körülményeit vizsgálják, hanem az adott ember minden jellemzőjét (test-lélek-szellem), a panaszmentes területeket és az életkörülményeit is ideértve. Ezt nevezzük holisztikus szemléletnek.

. Ennek részei:

(1) Kórtörténet felállítása, anamnézis, kikérdezés
(2) Külső vizsgálatok: megtekintés, meghallgatás, megtapintás, érzékszervi vizsgálatok
(3) Állapotfelmérések: fizikális műszeres vizsgálatok (pl. vér, CT), alternatív gyógyászati vizsgálatok
(4) Regulációs tesztek: a szervezet adaptációs válaszainak feltérképezése
(5) Pszichológiai vizsgálatok
(6) Egyéb módszerek
(7)
A betegségek kialakulása során még a tünetek megjelenése előtt elindulnak a szervezetben bizonyos változások, melyek megfelelő műszerekkel mérhetők, de biokémiai módszerekkel (pl. vérvizsgálat) még nem mutathatók ki.

A természetgyógyászatban alkalmazott műszeres vizsgálatok

-csak mérésre szolgál, a beavatkozás lehetősége nélkül, fizikális paramétereket mér (pl. feszültség, bőr ellenállása, hőélettani sajátságok, stb.)
-a szervezet speciális ingerekre adott válaszát méri, itt lehetőség van a szervezet működésébe történő beavatkozásra is


5; Voll-féle elektroakupunktúrás diagnosztika és terápia:

Tapasztalati tény, hogy egyes specifikus pontok szerveknek ill. azok részeinek felelnek meg. Ezek a pontok részben a keleti akupunktúrapontok, részben pedig olyan „kapuknak” bizonyulnak, melyeken keresztül a szervezetnek a környezettel való kapcsolattartása közvetlen.
A pontok mérése 8-10 mikroamper erősségű, 1 volt feszültségű árammal történik, egy pontdetektor segítségével. Nem a test tényleges ellenállását, hanem a közölt áram és a test saját árama közti különbséget mérik.
Terápiás célokra egyedileg megválasztott négyszögimpulzusokkal kerülhet sor. Az impulzusok lehetnek felépítőek vagy leépítőek. A kívánt hatás csak akkor következik be, ha minden ponton a megfelelő, a célzott szerv vagy szövet saját frekvenciájával végezzük. (1-10 Hz között találhatók.). Az inger a szervezet részéről válaszreakciót indít el, melyet a sejten belüli és sejten kívüli tér anyagai is befolyásolnak.

Összeállította: Anna
Kép forrása: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése