2010. dec. 23.

Thermográfia (hőtérkép)A természetgyógyászatban alkalmazott diagnosztikai módszerek
A természetgyógyászati kiegészítő orvoslás a páciens teljes funkcionális állapotát méri fel, míg a nyugati orvoslás a betegség jellegét. A természetgyógyászati kivizsgálás vagy állapotfelmérés jelentősen hosszabb folyamat, mint a nyugati orvoslásé, itt ugyanis nem csak a panaszok körülményeit vizsgálják, hanem az adott ember minden jellemzőjét (test-lélek-szellem), a panaszmentes területeket és az életkörülményeit is ideértve. Ezt nevezzük holisztikus szemléletnek.

. Ennek részei:

(1) Kórtörténet felállítása, anamnézis, kikérdezés
(2) Külső vizsgálatok: megtekintés, meghallgatás, megtapintás, érzékszervi vizsgálatok
(3) Állapotfelmérések: fizikális műszeres vizsgálatok (pl. vér, CT), alternatív gyógyászati vizsgálatok
(4) Regulációs tesztek: a szervezet adaptációs válaszainak feltérképezése
(5) Pszichológiai vizsgálatok
(6) Egyéb módszerek
(7)
A betegségek kialakulása során még a tünetek megjelenése előtt elindulnak a szervezetben bizonyos változások, melyek megfelelő műszerekkel mérhetők, de biokémiai módszerekkel (pl. vérvizsgálat) még nem mutathatók ki.

A természetgyógyászatban alkalmazott műszeres vizsgálatok

-csak mérésre szolgál, a beavatkozás lehetősége nélkül, fizikális paramétereket mér (pl. feszültség, bőr ellenállása, hőélettani sajátságok, stb.)
-a szervezet speciális ingerekre adott válaszát méri, itt lehetőség van a szervezet működésébe történő beavatkozásra is

3; Thermográfia (hőtérkép):

A test hőmérsékletének mérése területenként és testtájanként, és annak színes képi megjelenítése. A károsodott szerveknek megfelelő bőrmezőkben hőmérséklet-emelkedés mutatható ki. (Egyes nézetek szerint a krónikus betegségek a hőháztartás zavarán alapulnak.) Lehet hősugárzás-érzékelővel távolról végezni, vagy megfelelő hőmérővel kontakt módon, és lehetséges a szervezet hideg- vagy meleghatásra adott válaszát vizsgálni.
A vizsgálatot reggel 8-12 óra között, vegyes, könnyű reggeli fogyasztása után, koffein, alkohol és cigaretta nélkül végzik, 21-23oC-os légmozgásmentes szobában. A normális hőképnél a mért értékek felülről lefelé csökkennek, a két oldal egyforma, az agy és a pajzsmirigy kissé melegebb. Korlátozott alkalmazkodóképességnél hideg hatására a hőkép nem változik, túlzott reakciónál az eltérés a hideghatásra 1OC-nál nagyobb. A kaotikus hőképnél a hidegre adott reakciókban semmilyen rendszer sem található. A vizsgálat alkalmazható szűrővizsgálatként korai stádiumban, a kóros folyamat mértékének megítélésére, a keringés vizsgálatára, funkciózavarok felismerésére, az alkalmazott terápia hatékonyságának nyomonkövetésére.

Összeállította: Anna
Kép forrása: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése