2010. dec. 21.

Egely–féle korongA természetgyógyászati kiegészítő orvoslás a páciens teljes funkcionális állapotát méri fel, míg a nyugati orvoslás a betegség jellegét. A természetgyógyászati kivizsgálás vagy állapotfelmérés jelentősen hosszabb folyamat, mint a nyugati orvoslásé, itt ugyanis nem csak a panaszok körülményeit vizsgálják, hanem az adott ember minden jellemzőjét (test-lélek-szellem), a panaszmentes területeket és az életkörülményeit is ideértve. Ezt nevezzük holisztikus szemléletnek.

. Ennek részei:

(1) Kórtörténet felállítása, anamnézis, kikérdezés
(2) Külső vizsgálatok: megtekintés, meghallgatás, megtapintás, érzékszervi vizsgálatok
(3) Állapotfelmérések: fizikális műszeres vizsgálatok (pl. vér, CT), alternatív gyógyászati vizsgálatok
(4) Regulációs tesztek: a szervezet adaptációs válaszainak feltérképezése
(5) Pszichológiai vizsgálatok
(6) Egyéb módszerek
(7)
A betegségek kialakulása során még a tünetek megjelenése előtt elindulnak a szervezetben bizonyos változások, melyek megfelelő műszerekkel mérhetők, de biokémiai módszerekkel (pl. vérvizsgálat) még nem mutathatók ki.

A természetgyógyászatban alkalmazott műszeres vizsgálatok

-csak mérésre szolgál, a beavatkozás lehetősége nélkül, fizikális paramétereket mér (pl. feszültség, bőr ellenállása, hőélettani sajátságok, stb.)
-a szervezet speciális ingerekre adott válaszát méri, itt lehetőség van a szervezet működésébe történő beavatkozásra is

1; Egely–féle korong:


Az aktuális általános (fizikális és mentális) energiaszintet méri, most még mértékegység és mértékszám hozzárendelése nélkül. A két kezünket a korongtól bizonyos távolságra kell tartani, ennek hatására a kerék gyorsulva forogni kezd. Beteg embernél lassan forog, vagy nem gyorsul. Alkalmas lehet rá, hogy nyomon kövesse egy-egy kezelés hatékonyságát.
Összeállította: Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése