2010. nov. 9.

Karamella



Konyhatündéreknek, és mindenkinek, aki szereti a karamellát.

Aki nem szereti, hát.... de olyan talán nincs is.


Két literes lábasban szoktam főzni, mert különben kifut.

50 dkg kristálycukrot

2 dl tejszint
2 dl házi tejet

2 csom. vaníliás cukrot, vagy fél rúd vaníliát,


takarékon, kb. 45-50 percig főzök. Néha kell csak megkeverni.


Kibélelek alufóliával egy 20x20 cm-es lapos tálat/tálcát, lehetőleg szögletes legyen, és beleöntöm/lapítom a masszát. Amikor langyosra hűlt, éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágom. Szétválasztom őket egymástól, és hagyom teljesen kihűlni.


A többi a szokásos eljárás, ami karamellánál előfordulhat. Pl: megkóstolom, és eldugom, különben nagyon hamar elfogyna. Vagy: egy kis cellofán zacskóba teszem, bekötöm egy szép kis organza szalaggal, és akár ajándék is lehet belőle. De akkor másikat kell főzni, hogy nekem/nekünk is maradjon.


Kristálygyerekek (is) imádják, legalábbis az a három, akiket én ismerek. Az állaga omlós, mint a régi lengyel tejkaramelláé, nem olyan kemény, fogba ragadós.

Izama
Eredetileg itt lett közzétéve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése